Meta-asiaa

Meta-asiaa


Pelityyli

Hämäränkoti on kirjoitettu pääosin sillä ajatuksella, että draama on ladattu hahmoihin ja kontakteihin kirjoitusvaiheessa, ja sitä voi sitten pelatessa lähteä viemään haluamaansa suuntaan. Eli ainekset on kirjoitusvaiheessa heitetty pataan, mutta pelaaja voi itse päättää, miten keittonsa keittää. Pelissä on jonkin verran npc-kohtaamisia , mutta hahmoille ei ole suunniteltu selkeitä pääjuonia tai pelin kaarta, vaan kukin voi toteuttaa oman pelinsä kuten parhaaksi näkee. Pelin tempo on suhteellisen verkkainen ja kontaktipelaamiseen voi ja kannattaa käyttää aikaa. Tavoitteena on ollut tehdä sellainen 2000-luvun tyylinen rytmiltään rauhallinen ja omien ideoiden toteuttamiseen kannustava peli, mutta 2020-luvun tasoisilla hahmoilla ja kontakteilla.


Pelin suhde kirjoihin ja elokuviin

Hämäränkodin hahmot perustuvat Stephen Kingin kuuteen romaaniin, jotka ovat Carrie, Tukikohta, Piina, Hohto, Uinu uinu lemmikkini ja Tulisilmä, sekä pienoisromaaniin Ruumis. Maailmankuvassa on hyödynnetty myös kirjaa SE. Lähtökohtaisesti peli on näihin teoksiin pohjautuvaa itsenäistä fiktiota, ja kaikki pelaamisen kannalta välttämätön tieto löytyy hahmoprofiileista. Kirjojen lukeminen voi kuitenkin tehdä pelistä antoisamman. Peli sijoittuu omaan, kirjoista erilliseen maailmaansa ja kaikki hahmot ovat syntyneet myöhemmin kuin alkuperäisissä teoksissa.

Pienoisromaani Ruumis on julkaistu suomeksi niteessä Kauhun Vuodenajat 2 ja englanniksi kirjassa nimeltä Different seasons. Elokuva Stand by me antaa hyvän yleiskuvan sen sisällöstä eikä siinä ole peliä ajatellen mitään isoja olennaisia eroja kirjaan nähden, paitsi ehkä se, että Stand by me on huomattavasti kevyempi ja vähemmän väkivaltainen teos kuin Ruumis.

Elokuvat Piina ja vuoden 1992 versio Uinu uinu lemmikistäni antavat kohtalaisen hyvän yleiskuvan kirjojen tapahtumista, mutta suosittelen silti kirjojen lukemista. En ole nähnyt Carriesta, Tukikohdasta tai Tulisilmästä tehtyjä elokuvia enkä vuoden 2019 Uinu uinu lemmikkiäni.

Hohtoon liittyvät hahmot ja tapahtumat perustuvat tässä pelissä vain ja ainoastaan kirjaan eikä Stanley Kubrickin elokuvaan, koska elokuva on monellakin tapaa aivan perseestä. Lisätietoja siitä, miksi elokuva on aivan perseestä, voi saada googlaamalla Shelley Duvall tai pyytämällä allekirjoittanutta, eli Katria ranttaamaan aiheesta kyllästymiseen asti ja ylikin. (Toim. huom. nyt vuonna 2024 suhtaudun tähän asiaan iän myötä tyynemmin kuin nuoruudessani vuonna 2022, mutta voin silti rantata pyydettäessä.) Tohtori Unesta olen käyttänyt joitakin yksityiskohtia, mutta peli ei varsinaisesti perustu tähän kirjaan.


Sukupuolista

Hahmot edustavat pääosin samaa sukupuolta kuin alkuperäisteoksissa. Tästä poikkeuksena ovat Ruumis-pienoisromaanin ja Stand by me-elokuvan hahmot Gordie ja Chris, jotka on genderflipattu, ja Teddy ja Vern, jotka voivat olla mitä sukupuolta tahansa. Hahmot on lyhytkuvauksissa sukupuolitettu binäärisesti ja he ovat kasvaneet maailmassa, jossa binäärinen sukupuolijärjestelmä on ollut vallitseva. Mikä tahansa hahmo voidaan kuitenkin kirjoittaa ja pelata myös muunsukupuolisena, transsukupuolisena, genderfluidina tai minä ikinä, mikäli pelaaja näin haluaa. Kaikkia sukupuolia edustavat pelaajat voivat pelata kaikkia hahmoja.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita